Optimaal genieten van wijn

Laat alles zien

Optimaal genieten van wijn

ontkurken van de fles

In Nederland neemt de consumptie van bier al een aantal jaren af, terwijl de consumptie van wijn blijft stijgen. Nog belangrijker is dat de kwaliteit van de gedronken wijn nog steeds toe neemt. En je een kwaliteitswijn koopt, dan wil je er uiteraard zeker van zijn dat deze maximaal tot zijn recht komt wanneer je de wijn drinkt.

Temperatuur

Wijn is erg gevoelig voor de bewaar- en drinktemperatuur. Een te hoge of te lage temperatuur tijden het drinken kan zorgen voor een hele vervelende proefervaring. De smaak van wijn verandert namelijk met met een stijging of daling van de temperatuur. Wil je er dus zeker van zijn dat je wijn helemaal tot zijn recht komt, zorg er dan voor dat de temperatuur van de wijn juist is.

Rode wijn drink je op kamertemperatuur, zorg er dus voor dat de temepratuur niet boven de 20 graden komt. Als de wijn te warm wordt verlaat de alcohol het glas veel sneller dan andere vluchtige stoffen. Hierdoor raakt de wijn uit balans en kan de wijn zuur smaken.

Het ontkurken van de fles

Zorg altijd voor een goede kurkentrekken als jij je fles ontkurkt. Hiervoor is het belangrijk dat de spiraal van de kurkentrekker open is groot genoeg is om aan de onderkant van de kurk te geraken.

De kurk schoonmaken

Voor het ontkurken kun je het beste de bovenkant van de kurk met een vochtig doekje schoonmaken. Aan de bovenkant kan schimmel zitten. Zeker bij oudere wijn komt aan de bovenkant van de kurk vaak een laag (uitgedroogde) schimmel. Deze schimmellaag ontstaat doordat de wijn vanaf het begin (omdat de wijnfles te vol zat of door verschillen in de temperatuur) een beetje wijn naar buiten heeft gedrukt langs de kurk. Een dergelijke druppel wijn verzuurt dan, bederft en vormt een schimmel die zolang het vochtig is blijft leven en zelfs de bovenkant van de kurk met de jaren jaren kan aantasten. Door dit fenomeen ontstaat de muffe kurk.

Wijn decanteren

Nadat de kurk uit de fles wijn is getrokken is het belangrijk de flessenhals tevens aan de binnenkant schoon te vegen. Dit betekent dat de wijn zoveel mogelijk met zuurstof vermengd moet worden, zodat de geur- en smaakeigenschappen maximaal worden geactiveerd. De ideale manier om dit te bewerkstelligen is door de wijn voorzichtig over te schenken in een schone karaf. Check vooraf wel even of er in de karaf geen resten zijn achtergebleven van de vorige wijn die je hebt gedronken. Deze kunnen namelijk ook verzuren en dit beïnvloed de smaak van je mooie fles wijn negatief.