Chileense wijn

Laat alles zien

Chileense wijn

Wijngaarden in Chili

De eerste kennismaking van Chili met de wijnbouw was al in 1548. De Spaanse veroveraars brachten vanuit Europa de eerste wijnranken mee die in het Noorden werden aangeplant. De wijn hiervan werd eerst exclusief voor religieuze doeleinden gebruikt, maar dit veranderde al snel. In 1774 verbood Spanje zelfs de Chileense export van wijn, omdat de eigen Spaanse productie van wijn hier zwaar onder leed. 

Na de Onafhankelijkheidsoorlog in 1810 kwam de Franse cultuur in de mode en brachten veel landeigenaren en immigranten druivenstokken mee uit Frankrijk.

Dit is dus ook de reden waarom je vandaag de dag zoveel druivensoorten in Chili aantreft van Franse origine. Ook kan je hier nog de traditionele (ongeënte) varianten vinden van Merlot, Chardonnay en Cabernet Sauvignon, omdat in 1877 Chili als enige land ter wereld niet geplaagd werd door de druifluis (Phylloxera).

Ziektes

Dat Chili geen last heeft gehad van de druifluis komt door de geweldige ligging. Het land is een lange, smalle, uitgestrekte strook van rond de 5.000 kilometer en bevindt zich aan de westkust van Zuid-Amerika. Het heeft vier natuurlijke grenzen; in het westen de Stille Oceaan, in het noorden de Atacamawoestijn, in het oosten het  Andesgebergte en in het zuiden het wilde Patagonië. Deze ligging zorgt ervoor dat het klimaat uitstekend geschikt is voor de wijnteelt. De goede ligging en het klimaat zorgen er ook voor dat er weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn en dit maakt Chili bijzonder geschikt voor biologische wijnbouw.

Klimaat Chili

Je kan het klimaat het beste vergelijken met het Middellandse Zee-klimaat. Dit is ook een klimaat met vier duidelijke seizoenen. De druiven kunnen langzaam rijpen door de maritieme invloed van de  Stille Oceaan, de bries vanuit het Andesgebergte, de lage luchtvochtigheidsgraad en door de warme zonnige dagen die afgewisseld worden met koele nachten. Zo kunnen de smaak en aroma van de druiven zich ten volle ontwikkelen en worden er prachtige Chileense wijnen geproduceerd..

Ook heeft Chili door het geweldige klimaat een belangrijk voordeel op de wereldmarkt. De vele mogelijkheden van het land werden niet alleen door de Chileense overheid gezien, maar ook de Franse en Amerikaanse wijnmakers. Zij deden grote investeringen in de modernisering van de wijnbouw.

Populariteit

Chili wint steeds mee aan populariteit als wijnland uit de ‘nieuwe wereld’. Het is zelfs na Argentinië het grootste wijn producerende land van Zuid-Amerika. Wijnen uit Chili zijn mooie wijnen, voor een redelijke prijs en van goede kwaliteit!