Oostenrijkse wijn

Laat alles zien

Oostenrijkse wijn

Wijngaard Oostenrijk

In Europa zijn veel landen waar wijn wordt gemaakt. De belangrijkste europese grote landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje zijn uiteraard alom bekend. Maar er zijn echter ook andere landen in Europa waar wijn wordt geproduceerd.

Hierbij valt te denken aan landen als Polen, Hongarije, Duitsland en zelfs België en daarmee is deze lijst zeker niet compleet. Een sterk opkoment land waar de wijnbouw op dit moment floreert is het wijnland Oostenrijk.

Geschiedenis

De wijncultuur van Oostenrijkse wijnen kent een lange en rijke geschiedenis. In de tijd van de Kelten en de Romeinen werden in dit deel van Europa al wijnen geproduceerd. Misschien kunnen sommige lezers zich nog wel herinneren het grote schandaal in het jaar 1985 herinneren. Om sommpige wijnen zoeter te maken werd antivries toegevoegd aan de wijn. Deze zwarte bladzijde uit de Oostenrijkse wijngeschiedenis ligt inmiddels ver achter ons. Wijnproducenten maken gerenommeerde Oostenrijkse wijnen met internationale furore.

Wijngebieden

Globaal zijn de Oostenrijkse wijngebieden op te delen in vier gebieden en deze zijn goed voor een jaarlijkse productie van maar liefst 3 miljoen hectoliter (cijfer cab het jaar 2010). De meeste wijngebieden liggen in het oostelijke deel van Oostenrijk. Hier bieden de warme zomers, zachte herfstdagen en koele nachten in combinatie met 400 mm. neerslag op jaarbasis de gunstigste omstandigheden om wijndruiven te verbouwen.

Uit voornoemde gebieden komen verschillende soorten Oostenrijkse wijnen. Zo worden hier moeserende wijnen , droge en zoete witte wijnen, rosé wijnen en rode wijnen met een volle smaak gemaakt.

Populariteit

De populariteit van Oostenrijkse wijn neemt de laatste jaren snel toe. Het land heeft vele ambitieuze jonge wijnmakers die Oostenrijk weer op de kaart hebben gezet. Oostenrijk is eeuwen wijn!