Rosé wijn

Laat alles zien

Rosé wijn

Glasen rosé wijn

Wijnproducenten uit Frankrijk stellen dat een rosé een echte rosé is als deze geproduceerd is volgens de Franse richtlijnen. Hier vind je meer informatie over welke Franse richtlijnen er zijn en de productiewijze?

Kort geleden waren er berichten in de Franse media dat op internationaal niveau (waarmee wordt bedoeld ‘in de nieuwe wijnlanden’) geknoeid wordt met de productie van rosé wijn. Wijnproducenten uit onder andere Australië en de Verenigde Staten zouden rosé maken door rode en witte wijn samen te voegen tot de wijn de ideale smaak en kleur zou hebben. Volgens de Franse Wijnproducenten is dit verboden. Rosé wijn alleen geproduceerd worden van rode druiven. Bij de productie van rosé met rode druiven, is volgens de Fransen het productieproces langer en daarom kostbaarder.

Prijzen en kwaliteit Franse wijnen versus andere wijnlanden

Bezoek eens een goed uitgeruste Franse wijnhandel en check maar eens de prijzen van een gemiddelde fles rosé. Je komt al snel tot de conclusie dat de Australische en Amerikaanse producenten in staat zijn om, ondanks douanekosten en transportkosten, de rosé meestal voordeliger in de winkel te zetten dan de Franse wijnproducenten. Niet onbelangrijk, geldt dit veelal ook voor de prijzen van rode en witte wijn. Franse producenten geven aan dat de oorzaak ligt in de veel strengere Franse regelgeving, echter dit lijkt niet helemaal waar te zijn.

Een ander Frans relaas is, is dat bij ‘machinale’ buitenlandse wijnen geen verrassingen ontstaan omdat deze wijnen erg voorspelbaar zijn.

Een leuke anekdote; in het jaar 1976 werd in Parijs een wijnproeverij gehouden met o.a. Chrisitian Vannaqué (de sommelier van het alom bekende restaurant in Parijs genaamd Le Tour d’Argent) en Odette Kahn (redactrice van het veel gelezen blad Revue du Vin de France). Er werden ook grote Franse wijnen geproefd, zoals de Pouligny Montrachet, Chateau Mouton Rothschild en Haut –Brion. Er werd natuurlijk blind geproefd en verassend werd de nummer één bij de witte wijnen werd Chateau Montelena uit Nappa Valley, Verenigde Staten. Als winnaar bij de rode wijnen eindigde de Cabernet Sauvigon uit de Stag’s Leap Wine Cellars, eveneens uit Nappa Valley.

Dertig jaar later kwamen opnieuw voorstellen om een blinde proeverij te houden, maar de Franse wijnhuizen weigerden mee te doen, met als excuus dat hun jonge wijnen langere tijd nodig hebben om te rijpen.

De Fransen zijn terecht erg trots op hun wijnreputatie, echter betekent dit zeker niet dat andere wijnlanden geen goede wijnen kunnen produceren.

Bestel nu je magnum Franse wijn.