Chardonnay wijn

Laat alles zien

Chardonnay wijn

Chardonnay druiven

Op bijna iedere menu kaart, in iedere supermarkt en in iedere wijnwinkel is het te vinden. Je kunt er echt niet meer om heen. Chardonnay wijn zijn tegenwoordig de meest gedronken witte wijnen in de wereld.

Chardonnay Druif

Chardonnay werd in de zestiende eeuw ontdekt in de Franse Bourgogne. De druif werd vernoemd naar het plaatje Chardonnay, op honderd kilometer boven Lyon gelegen. Hoewel de druif dus vernoemd is naar een plaats, is de verbouw van deze wijndruif zeker niet gebonden aan die plaats, wat wel het geval is bij Champagne en Bordeauxwijnen. Deze naam is niet zoals bij Champagne beschermd. Dus mag iedere wijn die gemaakt is van deze druif de naam Chardonnay dragen. De druif past zich gemakkelijk aan op de omgeving, waardoor deze op veel plaatsen kan worden verbouwd.

Herkomst

De wijndruif komt oorspronkelijk zoals boven beschreven uit de Franse Bourgogne, een bekende wijnstreek in het midden van Frankrijk. Die streek is naast de Chardonnay ook bekend om de bekende pinot noir. Tegenwoordig is de druif overal te vinden, omdat de druif goed gedijt is zowel koele als warme gebieden. Zo groeit deze in Californië, Australië en Chili, en op nog vele andere plaatsen.

Smaak

Hoewel er enorme verschillen bestaan tussen Chardonnay wijnen, zijn er een aantal uitgesproken karakteristieken. Ze komen immers allemaal van dezelfde druif. Een Chardonnay wijn is typisch vol en rond van smaak en staat bekend op zijn intense en lange afdronk. De wijn wordt gekarakteriseerd als vettig en daarom meestal aangeraden bij gerechten als vette vis, zoals bijvoorbeeld zalm. De druif is ook zeer geschikt voor houtrijping. Afhankelijk van de duur van de houtrijping en de houtsoort van de vaten krijgt de wijn een lichte tot zwaardere vanille aroma.

Soorten

De verschillen tussen de wijnen komen voor op zowel het gebied van stijl als op het gebied van prijs en kwaliteit. Die verschillen komen onder andere door de de vinificatie (wijnbereiding) en herkomst, de natuurlijke omstandigheden waaronder een druivenstok groeit, heeft een grote invloed op de smaak. Bekende chardonnay’s zijn de droge Chablis en de bekende fruitige Mersault.