Duitse wijnen zoet?

Laat alles zien

Duitse wijnen zoet?

duitse wijngaard

Veel mensen hebben als het gaat om Duitse wijnen direct een associatie met zoet. En inderdaad, enkele decennia geleden was dit ook wel zo, denk bijvoorbeeld maar aan de Duitse tafelwijn die te koop was in 1 of 2 liter pakken in de supermarkten en cafés; zoet, laag in het glas en je voelde na een aantal glazen nauwelijks dat je eigenlijk alcohol had gedronken. Hierdoor heeft de Duitse wijn een naam gekregen en dat was niet die van een kwaliteitswijn.

Maar de wijnwereld veranderde. Er kwam een nieuwe wijnwetgeving, en bovendien was er de opkomst van de hout gelagerde chardonnays en cabernets uit de ‘nieuwe wereld’. En hoe hoger het alcoholpercentage hoe beter, want (veel) alcohol werd als kwaliteitskenmerk gezien. Ook werd hout belangrijk, eiken wijnen waren bij de wijndrinkers erg geliefd. Duitsland probeerde nog wat Riesling (een zeer bekende Duitse wijn) met houtlagering , maar keerde hier snel van terug. Deze druif leent zich hier over het algemeen niet voor.

Kwaliteit van de wijn

Maar ook dit veranderde weer, de vraag naar eiken wijnen nam weer af. Daarbij komt dat er in Duitsland vele kwaliteitsbewuste wijnboeren zijn opgestaan of het bedrijf van hun vader hebben overgenomen die voorheen aan de coöperatie leverde. De Duitse wijnboeren hebben een kwaliteitsslag gemaakt mede door voortschrijdend inzicht op het gebied van terroir, vinificatie evenals de veranderde klimatologische omstandigheden en de mogelijkheden die deze bieden. Met als gevolg dat door vernieuwend denken en moderne manieren van vinifiëren meer nadruk op de kwaliteit van de Duitse wijnen kwam te liggen en niet altijd op de kwantiteit.  De Duitse wijnen werden ook meer gedronken in Nederland.

Riesling

In de veranderende wijnmarkt met ook de opgang van de natuurlijke en biologische wijnmaker komt de Duitse wijn en met name de Riesling goed tot haar recht. Daarnaast is Frankrijk door Duitsland van de eerste plaats verdreven als het gaat om langere weekendjes weg en ook op ‘vakantieland gebied’ nadert het Frankrijk, zo blijkt uit onderzoek van de ANWB. Op deze manier zullen steeds meer Nederlanders kennis maken met Duitse wijnen; een doosje is zo meegenomen! Dit fenomeen kennen we zelf ook nog wel van vakanties in Frankrijk, er gaat altijd wat wijn mee op de terugweg.

Hebben de Duitse wijn het ‘zoetcliché’ volledig afgeschud? Dat zal nog wel even duren, maar het wordt al meer genuanceerd benaderd dan voorheen.