Mousserende wijn

Laat alles zien

Mousserende wijn

Champagne inschenken

Stel je voor: je hebt iets bijzonders te vieren en zit gezellig met vrienden aan tafel. Aangezien je wat te vieren hebt besluit je een lekkere mousserende wijn te ontkurken. Maar welke mousserende wijn kies je?

Frisse en fruitige mousserende wijn zijn altijd een goede keuze omdat deze toegankelijk zijn. Mousserende wijnen zijn feestelijke wijnen en ideaal om de feestelijkheid die dag te versterken. De keuze aan mousserende wijnen is enorm. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat het maken van een goede keuze kwa smaak en karakter het best bij jouw feestje past.

Magnum Flessen

Mousserende wijnen worden vaak in magnum (1,5 liter)- en dubbele magnum flessen (3,0 liter), ook wel jeroboam genoemd, verkocht omdat deze doorgaans langer te bewaren zijn dan de standaard flessen van 0,75 liter.

Champagne

Champagne, van oudher één van de bekendste mousserende wijnen, wordt enkel gemaakt van druiven uit de Franse Champagnestreek. De wijn wordt doorgaans gemaakt van een blend van blauwe en witte druiven. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en hebben een langer productieproces. Een Champagne zonder jaartal heeft, na het maakproces, een rijpingsperiode van minimaal vijftien maanden. Bij een champagne met een jaartal op de fles kan dit ook meer dan drie jaar zijn. Na de rijpingsperiode ondergaan veel champagnes aanvullend een tweede gisting.

Champagne wordt in de volksmond als de wijn voor de rijkeren genoemd. Uiteraard zijn hierop uitzonderingen. Een goede champagne wordt gekenmerkt door de vele kleine bubbels. De volle en fruitige smaak zijn de regel. Er zijn droge en zoete Champagnes lees hiervoor het etiket op de champagnefles. Droge champagnes worden gekenmerkt door de term Brut op de fles en zoete champagnes door de term demi-sec. Op Magnumwijnen.nl kun je grote flessen Champagne bestellen.

Top Champagnes

Krug Vintage Champagne: een verfijnde, complexe, levendige en fruitige champagne. Krug Vintage Champagne heeft een behoorlijk prijskaartje. Niet voor niets want deze Champagne behoort tot de top in de wereld.

Pol Roger Brut Reserve Champagne: Pol Roger Brut Reserve Champagne wordt gekenmerkt door goudgele tinten en een erfijnde mousse. De soepele smaak onderscheidt zich door de geur van witte bloesem en de afdronk is lang en intens.

Moët & Chandon Ice Champagne Impérial: Met de Ice Impérial heeft het bekende champagnehuis Moët & Chandon iets bijzonders geproduceerd. Moët & Chandon Ice Impérial wordt als enige Champagne op ijs gedronken. Doorgaans is dit not done bij champagne, maar deze is er speciaal voor geproduceerd. Bij een koude temperatuur is deze het lekkerst.

Bestel direct een magnum Champagne.

Cava

Cava, het Spaanse leuke alternatief voor Champagne. Cava wordt in Spanje, in de Penedèsstreek geproduceerd. De traditionele Spaanse cava wordt van origine gemaakt van het sap van drie verschillende druivenrassen die minimaal negen maanden gisten op de fles. Bij de tweede gisting bepaalt de producent het zoetgehalte door middel van het suikergehalte in de likeur, die wordt gemegend met de cava. Dit mengen geeft de cavan een lekkere frisse smaak.. Cava is een mousserende wijn die toegankelijk is met een hoog gehalte aan aromata’s en een lange afdronk.

Top cava’s

Jaume Serra Cava Brut: Deze Spaanse Cava is complex aromatisch, lekker fris en met fruitige smaken. Een goed gebalanceerde mousserende wijn, complex, levendig en heeft een uitgebalanceerde zuurgraad.

Clos Amador Cava Semi Sec Classic: Dit is een licht zoete cava. met fijne bubbels, aroma’s van fruit en een afdronl van citrusvruchten en wit fruit. Dit is een Semi Sec cava en daardoor toegankelijk voor de onervaren cava drinker.

Bestel direct een magnum Cava.

Prosecco

Prosecco is de laatste jaren steeds populairder geworden. Prosecco wordt geproduceerd van de Glera-druif uit de Italiaanse Conegliano-Valdobbiadene regio. Prosecco wordt gemaakt als mousserende wijn of als half mousserende wijn welke ook wel frizzante wordt genoemd. Frizzante betekent dat een wijn half-mousserend is. Het verschil zit in de verschillende soorten bubbels. De oorzaak van de verschillen in bubbels komt door een kortere tweede gisting bij de frizzante. Daardoor is een frizzante toegankelijker dan een Italiaanse spumante. Prosecco is door het kortere productieproces anders dan een Franse Champagne of een Spaanse cava. Deze mousserende wijnen zijn doorgaans maximaal twee jaar te bewaren en moeten dus snel worden gedronken.

Prosecco heeft meestal een frisse, fruitige, zoetere en minder volle smaak en geurt meestal bloemig, lekker om zo te drinken.

Top prosecco’s

Blû – Prosecco: Deze heerlijke licht bruisende prosecco heeft een fruitige smaak met een gemiddelde zuurgraad. Het alcoholpercentage is laag en de suikers en zurzen zijn mooi in balans.

Rive della Chiesa Prosecco Frizzante: Een volle elegante Prosecco met fruitige afdronk, met tonen van perzik en appel.

Spumante

Spumante is de Italiaanse benaming voor mousserende wijn en geeft aan dat een wijn mousserend is. Het verschil zit in de druk en ligt bij maximaal drie bar: alles tot en met 3 bar druk in de fles is frizzante, alles met meer dan 3 bar druk wordt spumantegenoemd.

Het verschil wordt daarbij over het algemeen bepaald door de tweede periode van vergisting. Een korte tweede vergisting,  meestal minder dan dertig dagen, resulteert in een lichtere bubbel: frizzante. Een langere tweede vergisting geeft een sterkere bubbel: Spumante.

Ook andere mousserende wijnen, die geen herkomstbenaming zoals bijvoorbeeld prosecco of franciacorta mogen dragen, gebruiken nog weleens de term ‘Spumante’ als naam voor de mousserende wijn.

Top spumante

Montello E Colli Asolani Brut Spumante DOC: Dankzij een mooie selectie bij het oogsten is deze mooie spumante de ideale combinatie tussen het fijne “jeugdige” van de Glera druif en de alcohol en mineralen.

Bestel direct een magnum Spumante.

De oorzaak van de verschillen tussen bovenstaande mousserende wijnen zitten in de streek waar de wijnen zijn geproduceerd. De druiven worden geoogst in verschillende klimaten en de productieprocessen verschillen enorm van elkaar. Zo krijgt iedere mousserende wijn een geheel eigen uniek karakter. Door veel verschillende mousserende wijnen te proeven, ontdek je al vrij snel de verschillende smaken en worden de verschillen duidelijk. De meeste mousserende wijnen zijn ook in rosé wijnen te koop.