Wijn uit Chili

Laat alles zien

Wijn uit Chili

Chileense wijn uit Chili

De verkoop van Chileense wijnen is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Chili is daardoor zeker een opkomend wijnland en wordt door wijnkenners als ideaal land beschreven voor de wijnproductie. Het is een veelzijdig land met meerdere klimaten en verschillende landschappen. Hierdoor zijn er veel gebieden waar wijngaarden zijn aangelegd. Chili heeft vijf verschillende wijnregio’s.

De vijf wijnregio’s zijn de zuidelijke regio, Atacama, Coquimbo, Aconcagua en de Central Valley. Deze regio’s hebben een aantal subregio’s en die zijn op hun beurt weer weer onderverdeeld in districten en zones.

Op de etiketten van de wijnen die geproduceerd worden in deze gebieden staan meestal de namen van de relevante regio of subregio. Deze regio’s zijn verdeeld over heel Chili en hebben ieder een eigen manier van productie en ieder heeft een eigen soort grond.

De wijnbouw in Chili is gerelateerd aan het toerisme. De meeste wijngaarden zijn voor het publiek opengesteld, waarbij het mogelijk is een rondleiding te volgen vaak gecombineerd met een wijnproeverij. Chili heeft een aantal toeristische wijnroutes opengesteld. Voor toeristen is het mogelijk op eigen wijze en hebben verschillende mogelijkheden deze routes te volgen en zo meerdere wijngaarden te bezoeken De mooiste wijnroutes lopen door pittoreske valleien, zodat je optimaal kunt genieten van het mooie Chileense landschap. In de bekende Colchagua-vallei kun je zelfs met een oude stoomtrein uit 1913 het landschap verkennen.

Wij hebben een overzich gemaakt van de vijf mooiste wijnroutes, met ieder hun eigen kenmerken:

  • De Maule route
  • De Aconcagua route
  • De Cachapoal route
  • De Casablanca route
  • De Colchagua route

In Chili worden een groot aantal soorten wijn verbouwd, waarbij de traditionele Franse druivensoorten een hoofdrol spelen. Bijzonder is dat de druivenstokken in Chili nog authentiek zijn. In bijna alle overige landen staan de druivenstokken op Amerikaanse onderstammen, met uitzondering van Chili. De wijnen die van de verschillende soorten gemaakt worden hebben allemaal hun eigen smaak maar het belangrijkste kenmerk van aChileense wijnen is dat ze gekenmerkt worden door een volle en fruitige afdronk.

Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillion, Pinot Noir, Syrah, Riesling, Gewürtztraminer zijn allemaal soorten wijn die in Chili gemaakt worden. Naast deze traditionele buitenlandse, veelal Franse, druivensoorten die gebruikt worden heeft Chili ook een eigen druivensoort waar heerlijke Chileense wijn van gemaakt wordt, namelijk ‘de carmenère’. De Chileense  wijn die geproduceerd wordt van de carmenère lijkt een beetje op de merlot, maar heeft een vollere smaak.

Bestel nu je magnum wijnflessen.