Chileense wijnen

Laat alles zien

Chileense wijnen

elqui valley

Ontdek de Chileense wijnen.

Het uitgestrekte land Chili, geografisch gelegen in Zuid Amerika, is een ideaal wijnland. In de afgelopen vijftig jaar heeft de Chileense wijnbouw zich enorm ontwikkeld. Door het ideale klimaat gecombineerd met de meest moderne technologieën produceert Chili heerlijke fruitige wijnen van een goede kwaliteit, die zowel in het binnenland als ook in het buitenland gewaardeerd worden.

Door het warme klimaat en de goede grond is Chili voor de wijnproductie één van de een van de meest ideale wijnlanden in de wijnwereld. Het tropische klimaat, met lange zomers en genoeg regen, is ideaal te noemen voor de productie van wijndruiven. Daarnaast is Chili het enige land in de wereld dat geen druifluis kent. Chileense wijnen worden vaak gemaakt van verscheidene Franse druivensoorten, maar door het klimaat en de vruchtbare grond zijn Chileense wijnen meestal soepeler, fruitiger en sappiger dan de wijnen van wijnproducenten uit Europa.

Geschiedenis van Chileense wijn

Aan het einde van de zestiende eeuw brachten Spanjaarden de eerste druivenstokken naar Chili. Aan het begin werden de wijnen in de meeste gevallen gebruikt in de katholieke kerken. De Spanjaarden hadden al snel door dat het Chileense klimaat ideaal was voor de wijnproductie. Na deze ontdekking werden uit heel Europa diverse druivenrassen door de Spanjaarden geïmporteerd. Toen in de negentiende eeuw een druifluisepidemie kwam in heel Europa, emigreerden veel wijnproducenten, in het bijzonder de Franse producenten, naar Chili. Chili is het enige wijnland ter wereld dat geheel vrij is gebleven van deze vervelende druifluis. Het bijzondere aan de Chileense druivenrassen is dat deze groeien aan de oorspronkelijke wijnstokken. In de wijngebieden in de rest van de wereld. staan de druivenrassen op Amerikaanse wijnstokken omdat Amerikaanse wijnstokken resistent zijn tegen Europese druifluizen.

In de jaren ’80 heeft Chili een grote moderniseringsslag gemaakt. Niet alleen de Chileense overheid, maar ook veel Amerikaanse en Franse wijnmakers zagen de mogelijkheden van het land. Ze investeerden flinke bedragen in de vernieuwing van de wijnbouw. De laatste technologische inzichten op het gebied van lagering en vergisting hebben ertoe geleid dat de Chileense wijnen enorm in kwaliteit zijn toegenomen de laatste decennia. Ook de export van Chileense wijnen is sterk gegroeid. Tegenwoordig is Chili is na Argentinië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika.

Chileense wijnbouw

Tegenwoordig vind je in Chili maar liefst 109.000 hectare aan wijngaarden. De meeste Chileense wijngronden liggen tussen het Andesgebergte in het oosten en de kust van Chili in het westen. Door het zeeklimaat van Chile heeft de Stille Oceaan verkoelend effect op het tropische klimaat. Daarnaast zorgen vooral in het zuiden, mist en wind voor de welkome verkoeling en voldoende regen. In het zuiden is de wijnproductie van witte wijn dan ook erg hoog.

Chileense druivenrassen

De meeste druivenstokken in Chili zijn zogenaamde klassieke blauwe druivensoorten als de bekende cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Zestig procent van alle druivenrassen in Chili, bestaan uit deze druivensoorten. De meeste Chileense wijnen zijn wijnen die gemaakt zijn van één enkele druivensoort. De top wijnen zijn rode wijnen geproduceerd worden van cabernet sauvignon, merlot druiven, en carmenère, deze laatste is een typische Chileense specialiteit. Deze carmenère is in de negentiende eeuw, vóór de vernietigende druifluisepidemie, uit de Bordeaux in Frankrijk naar Chili gebracht. Men heeft geruime tijd aangenomen dat deze druivensoort uitgestorven was, maar in het jaar 1994 bleek dat deze druivensoort nog groeide in de Chileense wijngaarden. Wijnen van de carmenère druif kunnen heel bijzondere wijnen opleveren, die qua smaak te vergelijken zijn met een volle wijn van de merlotdruif. Chili kent ook een aantal goede tot zeer goede wijnen van de chardonnay druif.

Classificatie van wijnen uit Chili

Helaas kent Chili (nog) geen wijnclassificatiesystemen.

Chileense top wijnhuizen

Over het algemeen is de prijs- kwaliteitsverhouding van Chileense wijnen uitstekend te nomen. Apaltagua, een Chileense wijnhuis van de Tutunjian familie, is gespecialiseerd in de ontwikkeling op basis van druivensoorten. De wijngaarden van Apaltagua zijn vijfenzestig jaar oud en zijn voornamelijk gesitueerd in de Apalta delen van Colchagua, beroemd voor de productie van veel top kwalitiet tode wijnen,maar ook voor de Carmenère Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. Apaltagua worden geproduceerd door wijnmaker Benjamin Mei, tezamen met raadgevende wijnproducent Alvaro Espinoza, één van de meest vooraanstaande wijnproducenten van Chili en tevens pioneer van de biodynamische wijnbouw in Chili.

Samenvatting

Chileense wijnen worden voornamelijk geproduceerd uit klassieke druivensoorten van de oorspronkelijke wijnstokken. Door het voor de wijnbouw goede klimaat in Chili, heeft Chili veel topwijnen en hebben een perfecte prijs- kwaliteitsverhouding. Wijn uit Chili geeft dus waar voor uw geld.