Italiaanse wijn

Laat alles zien

Italiaanse wijn

Italiaanse wijngaarden

Wie kent tegenwoordig geen Italiaanse wijn? Denk maar eens aan Lambrusco of Chianti. Beide zijn toegankelijke wijnen die je mee neemt naar zonnige streken en vakantieherinneringen oproepen.

Italië heeft veel wijnstreken met ieder een eigen specialiteit. Twintig Italiaanse regio’s staan op de wijnkaart en daarmee is Italië meteen één van de grootste wijnlanden in de wereld, omdat Italië meerdere klimaten heeft door zijn lange oppervlakte, zijn ook meerdere soorten druiven geplant. Hierdoor heeft Italië een grote diversiteit aan wijnen.

Classificaties

Net als Franse wijnen, nog altijd de toonaangevende maatstaf voor wijnen over de hele wereld, kent de Italiaanse wijn classificaties die zijn onderverdeeld in een wijn van de allerhoogste kwaliteit, “Denominazione di Origine Controllata e Garantita,” met verzegelde flessen tot de eenvoudige Vino da Tavola, de tafelwijn, die minder aan bepaalde kwaliteitseisen hoeft te voldoen.

Italiaanse rode wijnen

Vol, sappig en zonnig, de rode wijnen van Italië hebben alles in zich om een perfecte begeleider bij elk diner te zijn. De lichte Bardolino bijvoorbeeld, fruitig en fris, past prima bij gefrituurde visjes of een lekkere pasta. De zon op tafel. Praten we over Valpolicella, dan proeven we een iets krachtiger, dieprode wijn. De lichtvoetige Chianti, vroeger in de bekende mandfles, is ideaal bij een eenvoudige pizza en als we het hebben over een stevige, klassieke wijn die een uitgelezen vleesschotel moet completeren, dan is Barolo een heerlijke keuze.

Italiaanse witte wijnen

De terrasjes in de elegante, Italiaanse steden vragen om een glas sprankelende, fruitige witte wijn. Italië kent zoveel varianten dat het onmogelijk is deze allemaal in dit artikel te benoemen. Maar de iets droge Verdicchio heeft wel aandacht verdiend, evenals de bijna trendy Pinot Grigio. En voor een feestelijker gelegenheid of zomaar omdat je het leven vieren wilt, is een glas Prosecco een ideale partner.

Zoete toetjes

Uit het enorme scala aan goede Italiaanse wijnen mag onder andere Vin Santo uit Toscane als dessertwijn niet ontbreken. Door een eeuwenoud procedé, gebruik makent van ingedroogde druiven ontstaat deze zoete wijn uit Italië, die vroeger als miswijn in de kerk werd geschonken maar inmiddels als begeleiding bij het desert een eerste plaats heeft ingenomen. Proost!

Bestel nu je magnum Italiaanse wijn.