Rode wijn in China

Laat alles zien

Rode wijn in China

blauwe druiven

Rode wijn van goede kwaliteit vind je overal, dus ook in China. Je betaalt er alleen wel flink voor. De gemiddelde prijzen van Europese en Zuid-Amerikaanse wijnen liggen in China zo’n 3 maal hoger dan in Nederland.

Vele wijnhuizen, zowel kleine als grote, zoeken hun heil in China. Zo zijn er bijvoorbeeld Italiaanse wijnboeren die enkel voor de Chinese markt produceren en bekende Franse namen (zoals Rothschild) die het liefst alleen maar in China zouden verkopen.

Booming wijnmarkt

De Chinese wijnmarkt is namelijk booming, flessen Rothschild maar ook grote flessen champagne zijn niet aan te slepen voor de rijke Chinezen. Gelukkig voor al deze wijnboeren zijn er genoeg rijken in China en het aantal neemt alleen maar toe. Om aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen is Rothschild na 15 jaar vooronderzoek in januari 2012 zelfs gestart met wijngaarden in China om de markt hier te kunnen bedienen.

Westerse dranken zoals wijnen en likeuren worden in China al snel als statussymbool gezien en hun marktaandelen groeien heel hard. Franse rode wijn, bij voorkeur een fles met een klassiek etiket met daarop een kasteeltje, is niet aan te slepen. Het maakt de gemiddelde Chinees ook niet veel uit wat er eigenlijk precies in zit, als het maar rode wijn is uit Frankrijk .

Wetgeving

Maar eigenlijk komt de rode wijn ook heel vaak niet uit Frankrijk. In China is er geen echte verplichting (zoals in het Westen) om het land van herkomst en de streek te vermelden op het etiket. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat je een concentraat van druivensap drinkt dat in Rusland opnieuw is aangelengd met water en gist, maar waarvan de fles doodleuk het label ‘French Red Wine’ toont. In Nederland zijn er aan deze praktijken van produceren van ‘nepwijn’ al eens uitzendingen aan gewijd door het tv-programma ‘de Keuringsdienst van Waarde’

Het grootste gedeelte van deze ‘nepwijn’ wordt verkocht in China of verscheept naar Taiwan en Thailand, ook belandt een gedeelte hiervan op de Europese markt.

Chinese alternatieven

Er bestaan ook Chinese alternatieven voor rode wijn, zoals bijvoorbeeld ‘The Great Wall Red Wine’. Deze rode wijn wordt geproduceerd in China waar men sinds de jaren negentig al druk bezig is om een inhaalslag te maken met het Westen. Ook worden witte wijnen van de Muscat en Riesling druif en als rode wijn Carignan en de ‘Bordeaux-stijl’ wijnen van Cabernet Sauvignon geproduceerd. Dit was eerst vooral voor de export want door de lage inkomens van de gemiddelde Chinees waren deze wijnen voor hen namelijk onbetaalbaar. Tegenwoordig is echter 90% voor ‘eigen gebruik’.