Wat is witte wijn?

Laat alles zien

Wat is witte wijn?

Witte druiven - witte wijn

Er zijn vele soorten witte wijn. De smaak wordt vaak aangeduid met zoet als er veel suiker in zit en met droog voor witte wijnen met weinig suiker.

  • Zoete witte wijn wordt ook wel – ten onrechte – dessertwijn genoemd. Deze zoete wijnen hebben namelijk tal van gastronomische mogelijkheden. Zo’n wijn kan bijvoorbeeld perfect passen bij een paté.  Zoete witte wijnen zijn tevens populair bij jongeren en studenten.

Vinificatie methoden witte wijn

  • Er zijn hierbij twee vinificatie methoden mogelijk. Het stoppen van de gisting van de most door er wijnalcohol aan toe te voegen. Door deze mutage worden de gistcellen gedood waardoor niet alle suiker kan worden vergist. Deze wijnen worden ook wel versterkte wijnen genoemd. Voorbeelden hiervan zijn (witte) Port, Muscat Rivesaltes en Beaumes-de-Venise. Een mousserende (witte) wijn is wijn waarbij de koolzuur van de tweede gisting in de wijn is achtergebleven. Ook kan koolzuur worden toegevoegd, hoewel dit vaak als ‘niet gepast’ wordt gezien.
  • De most van druiven met een hoog suikergehalte stopt het gistingsproces voordat alle aanwezige suiker in alcohol is omgezet. Voorbeelden hiervan zijn Sauternes of Icewine.
  • Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker.
    Een voorbeeld van een typische “kurkdroge wijn” is een Franse Muscadet. Een gedistingeerde, rijke, ronde, zachte wijn zou een witte Bourgogne kunnen zijn.
    Op etiketten staat soms de term “sec” of “dry”. In Duitstalige landen wordt dit aangegeven met “Trocken”.
  • Een halfdroge wijn heeft nog wel enige restsuiker. Wat door veel mensen bij droge wijn als “zuur” wordt ervaren is hier vaak enigszins verzacht. Een aanduiding op het etiket kan “Demi sec” zijn. In Duitstalige landen heet dat “Halbtrocken” of “Feinherb”.

Een witte wijn is vaak geel van kleur, onderstaand leggen we uit hoe dat komt.

Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden.

Witte wijn gemaakt van witte druiven wordt ook wel Blanc de blancs genoemd. De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras en ook leeftijd speelt hierbij een rol. Een jonge wijn kan zelfs een groene zweem vertonen.  Naarmate een witte wijn verouderd, zal de kleur ook veranderen. Variaties van nagenoeg blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje en bruin worden als “witte wijn” aangemerkt.

Bestel direct je grote fles witte wijn.